Facebook Dönüşümleri Neden Fazla Sayıyor?

F

Muhtemelen Facebook’un dönüşüm sayma sorunuyla daha önce karşılaşmışsınızdır. Facebook, satın alma işlemlerini gereğinden fazla raporluyor ve Google Analytics verileri ile genellikle birebir uyuşmuyor. Normalde %10-15 arasındaki bir fark kabul edilebilir olsa da, eğer bu sapma gerçek satışlarınızın iki katından fazlaysa, bu sorunun çözümlenmesi gerekir.

Neden Çözmeliyiz?

  • Aslında gerçekleşmeyen satışlar için kampanya kendisini optimize etmeye çalışacaktır.
  • Scaling yaparken zorluklara neden olacak ve doğru kampanyaları büyütemeyeceğiniz anlamına gelir.
  • Bütçenizi doğru bir şekilde dağıtmak ve etkili kampanyaları finanse etmek zorlaşacaktır.

Özetle, dönüşüm sayma sorunlarının çözülmemesi, kampanya optimizasyonunu, doğru kampanyaların belirlenip ölçeklendirilmesini ve reklam bütçelerinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesini engeller. Bu da hesap performansı ve büyümesi üzerinde olumsuz etkiler yaratır.

Çözüm Yöntemleri

İlişkilendirme Modeli

Google Analytics ve Facebook ilişkilendirme modelleri birbirinden farklıdır. Google Analytics (Universal) 7 gun tıklama aralığını ve default ayarlamada Son Tıklama işlemini dönüşüm olarak sayıyor, bunun aksine Facebook 1 Gün Görüntülenme 7 Gün Tıklama aralığını dönüşüm olarak nitelendiriyor.

Biraz daha açmak gerekirse. Bir kullanıcı Facebook reklamınızı görür ve tıklamaz, ancak aynı gün içerisinde daha sonra alışveriş yapmak için farklı bir kanal aracılığı ile (Direkt yada Organik) web sitenizde bir dönüşüm gerçekleştirirse Facebook bunu bir dönüşüm bildirir ancak Google, Facebook’tan doğrudan bir yol görmeyeceği bu dönüşümü farklı bir kanala yazar. Yada yine aynı senaryoda kullanıcı reklama tıklar web sitesine ziyaret eder fakat dönüşümü 7 gün içerisinde farklı bir kanal üzerinden gerçekleştirirse Facebook dönüşümü kendisine yazar, Google ise dönüşüm gerçekleştiği son kaynağı baz alır.

Facebook’un ilişkilendirme modelleri çok fazla kafa karışıklığı yaratabilir. Böyle bir durumu önlemek için, rapor ekranınızda birkaç değişiklik yaparak tüm ilişkilendirme modellerindeki dönüşüm sayısı, değeri gibi verileri görebilrisiniz.

Sütunu özelleştirmek için şu adımları izleyin:

  • Reklam yöneticisine gidin ve sütun bölümüne tıklayın.
  • Varsayılan olarak Performans seçilecektir. Aşağı kaydırın İlişkilendirme Ayarlarını Karşılaştırına tıklayın.
  • Tüm ilişkilendirme modellerini seçin ve uygulu seçeneğine tıklayın.

Aşağıdaki görselde aslında ilişkilendirme modeli kaynaklı dönüşüm sayısının fazla göründüğünü görebiliyoruz.

Bu sorun genellikle yüksek trafiğe sahip web siteleri ve marka bilinirliği yüksek markalarda daha fazla görünmektedir.

Bu sorunun önüne geçebilmek için kampanya kurulumunda reklam seti düzeyindeyken İlişkilendirme ayarını 1 Günlük Tıklama yada 7 Günlük Tıklama şeklinde düzenleyebilirsiniz.

Pixel Yapılandırması

Son satın alma etkinliğinin yakın bir tarih aralığında çalışmasına rağmen gerçekte hiçbir satın alma işlemi gerçekleşmediğine tanık oldunuz mu? Sanırım bu soruya cevabınız Evet, özellikle hala tarayıcı taraflı pixel kurulumlarında birçok hesapta spam satın alma etkinlikleri görüyorum.

Bu Satın Alma etkinlikleri genellikle her etkinlik için aynı değere sahiptir, bir value değerine sahip değildir veya “sahte” görünmelerine neden olan başka özelliklere sahiptir. Yönettiğim bir hesaptaki verileri aşağıda paylaştım, gün boyu tetiklenen Alışveriş etiketi içersinde sadece 5 işlem gerçek satın alma değerlerine sahip diğer işlemler ise veri havuzumda spam işlem oluşturuyor.

Olay parametresi 1 parametre olan etkinlikler sadece currency değerine sahip, 2 parametre değerine sahip olanlar currency ve value değerlerini içeriyor. Aşağıda analytics hesabına yansıyan aynı tarih aralığında 5 satın alma işlemini görebilirsiniz.

GTM ile Spam Olaylar Nasıl Engellenir

Facebook Pikselinizi GTM ile kurduysanız etiketiniz üzerinde ufak bir düzenleme ile filtreleme işlemi yapabilirsiniz.

  • Value yada transaction_id değerlerini değişkene tanımlayalım.
  • Kurulu olan etiketimizin tetikleyecisi üzerine gelelim ve düzenleyelim.
  • Ve kurulumu aşağıdaki şekilde tamamlayalım.

Artık purchase tetikleyicimiz çalıştığında sipariş numarası değerini barındırmayan etkinlikleri facebook pixelimize göndermeyecek.

Dönüşüm API Kurulumu

Pikseller ve Dönüşüm API’si, pazarlama kampanyanızı optimize etmenize yardımcı olur. Pikseller, web olaylarını tarayıcıdan paylaşırken, Dönüşüm API’si, pazarlama kampanyasını optimize etmek için Pikselden alınan aynı verileri kullanır.

Bir web sitesinde bir satın alma gerçekleştiğinde, hem pikseller hem de Dönüşüm API’si satın alma işlemini kaydeder. Bu, yinelenen satın alma raporlarına neden olabilir. Facebook, yinelenen raporları önlemek için veri tekilleştirme özelliği sunar. Bu özellik sayesinde, hem piksellerin hem de Dönüşüm API’sinin gösterdiği fazladan satın alma işlemi göz ardı edilir.

Ancak, yanlış kurulum nedeniyle hala çifte satın alma raporu alabilirsiniz. Bu sorunu çözmek için, Pikseller ve Dönüşüm API’sini yeniden yüklemeniz ve doğru şekilde ayarlamalarını sağlamanız gerekmektedir.

Yazar hakkında

Yorum Ekle

Kategoriler

Son Yazılar

360° Dijital Pazarlama

Reklam stratejileri markaların ihtiyaçlarını ve pazar koşullarını karşılamak için tamamen analitik yöntemler, rakip analizleri, testler ve optimizasyon süreçleri ile tasarlanır.

Dijital dönüşümü çok yakından takip ediyor, Dijital dünyada var olmak isteyen markalara destek veriyorum.