Değer Kuralı ile Performans Max Kampanyalarını Botlardan Koruma

D

Bir önceki yazımda reCaptcha kullanarak Pmax kampanyalarından bot dönüşümleri nasıl engelleyebileceğimizden bahsetmiştim. Ancak kurulumu biraz kod bilgisi gerektirdiği için bu yazıda daha basit ve bir o kadarda etikli bir yöntemden bahsedeceğim.

Google Performance Max kampanyalarınızın performansını artırmanın en kritik yollarından biri, yüksek kaliteli verilerle beslemektir. Ne yazık ki, sahte trafik ve botlar, verilerinizin kalitesini hızlı bir şekilde düşürebilir ve bu da daha düşük kalitede dönüşümlere yol açar. Kötü dönüşüm verileri tarafından beslenen bu kötü döngü, PMax kampanyanızın daha fazla bot çekmesine ve daha fazla düşük kaliteli dönüşüm ve potansiyel müşteri getirmesine neden olur.

Bu sorunu çözmek için, Performans Max kampanyamız için bir dönüşüm kuralı ekleyeceğiz ve spam kullanıcı kitlesi için değer azaltmasını isteyeceğiz.

Performance Max Kampanyalarınızı Botlardan Koruma

Bot Kullanıcılar İçin GA4 Kitlesi

Kampanyalarınızı korumanın ilk adımı, GA4 üzerinde sitenize gelen bot kullanıcıları tespit etmektir.

Bot trafiğini anlamak için bazı tipik belirtiler şunlardır:

  • Anormal olarak düşük veya yüksek oturum süreleri
  • Anormal düşük veya yüksek sayfa başına görüntülenme oranları
  • Belirli bir coğrafi konumdan aşırı miktarda trafik
  • Tek bir IP adresinden veya IP aralığından çok sayıda oturum
  • Tıklama oranlarındaki ani ve anormal değişiklikler

Bot trafik gelen alanları belirledikten sonra GA4 üzerinde özel bir kitle oluşturun.

2. Google Ads ile Entegrasyon

GA4 üzerinden oluşturduğunuz bot kullanıcı kitlesini Google Ads hesabınızla entegre edin. Bu adım, sahte etkileşimleri Google Ads raporlarınızdan ayıklamak için önemlidir.

GA4 hesabınız hali hazırda Google Ads hesabınız ile entegre edilmiş ise Kitle yöneticisi kısmına GA4 kitleniz eklenmiş olmalıdır.

4. Değer Kuralı Ayarlama

Performance Max kampanyalarınızda “Maksimum Değer” veya “Hedef ROAS” teklif stratejilerini kullanın ve değer kuralı bölümüne giderek şüpheli trafiğin değerini “0.5” olarak ayarlayın. Bu, botlardan gelen etkileşimlerin kampanya tekliflerinize etkisini azaltacaktır.

Performans Max kampanyalarınıza Değer kuralı ayarlayabilmeniz için “Maximize Conversions” veya “Target ROAS” teklif stratejilerini kullanmanız gerekir. Eğer lead odaklı kampanyalar yürütüyor iseniz, dönüşümlerinize sabit dönüşüm değeri atayabilirsiniz.

Değer Ayarlama

Pmax kampanyanız için ayarlar bölümüne ilerleyin ve Değer kuralları bölümünden “Google Ads Değer Kuralı Oluşturun” butonuna tıklayın.

Ardından Birincil Koşu seçeneği için Kitle segmenti seçeneğini seçin ve önceden kurduğunuz GA4 hedef kitlenizi seçin. Hedef kitleyle daha önce etkileşimde bulunduysanız Arama bölümünde gösterilebilir. Orada bulamazsanız, 1. taraf hedef kitlenize erişmek için Gözat’a geçip İşletmenizle etkileşimde bulunma biçimleri seçtiğinizden emin olun:

Ardından Değer ayarlama bölümüne ilerleyin. Çarpma’yı seçin ve mümkün olan en düşük değer olan 0,5 değerini ekleyin ve Kaydet’e tıklayın:

Çarpma değerleri 0,5 ile 10 arasında değişir. Dolayısıyla kitleleri yayından tamamen hariç tutmak teknik olarak mümkün değildir. Ancak dönüşüm değerinin yalnızca yarısı dikkate alınacağından yayının daha düşük olması gerekir.

Kampanya genel bakışınızda Segmentler altında > Dönüşümler > Değer Kuralı Düzenlemesi alanından Orijinal dönüşüm kuralını (kural uygulandı) veya orijinal değeri (kural uygulanmadı) olarak görüntüleyebilirsiniz.

Bot trafiği ve sahte tıklamalar, yalnızca reklam bütçenizi israf etmekle kalmaz, aynı zamanda dönüşüm verilerinizi de bozar. Bu veriler, PMax kampanyalarınızın nasıl optimize edileceğine dair kritik kararları etkiler. fraud0 gibi araçları kullanarak ve Google Ads’deki değer kuralını doğru bir şekilde ayarlayarak, kampanyalarınızı daha sağlıklı verilere dayandırabilir ve gerçek dönüşümleri maksimize edebilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi, bu stratejilerin etkinliği sürekli izleme ve düzenlemeler gerektirir. Botlar ve sahte tıklamalar sürekli evrim geçirdiğinden, koruma stratejinizi güncel tutmak için en son en iyi uygulamaları takip etmek esastır.

Yazar hakkında

1 Yorum

  • Merhaba,
    “Bot trafik gelen alanları belirledikten sonra GA4 üzerinde özel bir kitle oluşturun.” bunu nasıl yapabiliriz ?

Kategoriler

Son Yazılar

360° Dijital Pazarlama

Reklam stratejileri markaların ihtiyaçlarını ve pazar koşullarını karşılamak için tamamen analitik yöntemler, rakip analizleri, testler ve optimizasyon süreçleri ile tasarlanır.

Dijital dönüşümü çok yakından takip ediyor, Dijital dünyada var olmak isteyen markalara destek veriyorum.