Google Ads Açık Artırma Bilgileri Raporu

G

Rakipler ile olan rekabet verileri, bir reklam veren için oldukça önem arz etmektedir. Ancak bu verileri toplamak ve anlamlandırmak her zaman kolay değildir. Bu yazıda search kampanyamızdaki gösterim, tıklama vb. dalgalanmaları daha anlamlı halde yorumlayabileceğimiz metrikleri içeren bir DataStudio tablosu oluşturacağız.

Search reklamlarında özellikle rekabetin yoğun olduğu sektörlerde kampanyalarımız standart düzeyde gösterim almaz ve bazı faktörlere göre gösterim payımızda azalma-yükselme gözlemleriz. Hal böyle olunca birden fazla değeri yorumlayarak karşılaştırmamız gerekiyor. İşte bu noktada oluşturacağımız DataStudio raporu bize oldukça yardımcı olacak.

Bir yandan raporu oluşturalım diğer yandan her metrikte odaklanmamız gereken alanlara değinelim. Yazı sonunda raporun kopyalama bağlantısını paylaşıyor olacağım o yüzden nasıl yapılır kısmına fazla değinmeyeceğim.

Arama ağı gösterim payı

İlk olarak arama ağı gösterim payımızı günlük bazlı görebileceğimiz bir Alan grafiği oluşturalım.

13 Eylül tarihi itibari ile gösterim payım özellikle “DAA” kampanyam için ciddi oranda azalmaya yaşamış. Buradaki düşüşü anlamlandırabilmemiz için iki metrike ihtiyacımız var; Arama Ağı Kaybedilen Gösterim (Bütçe) ve Arama Ağı Kaybedilen Gösterim (Sıralama).

Arama Ağı Kaybedilen Gösterim (Bütçe)

Arama Ağı Kaybedilen Gösterim (Bütçe): Bu değer, reklamın düşük bütçe nedeniyle gösterilememe yüzdesidir. İkinci tablomuz bize bütçe yüzünden kaybettiğimiz gösterim yüzdesini gösterecek.

13 Eylülden sonraki tarih aralığında gittikçe azalan bir %lik oran görüyoruz dolayısıyla, gösterim kaybımız bütçenin az olmasından kaynaklanmadığını net bir şekilde görebiliyoruz. Hatta ayın son günlerine doğru bütçeden dolayı gösterim kaybım %0 olarak görünüyor.

Arama Ağı Kaybedilen Gösterim (Sıralama)

Arama Ağı Kaybedilen GP (sıra): Reklamınızın kötü reklam sıralaması nedeniyle gösterilmeme yüzdesidir. Reklam sıralaması, rakiplerinizle göreli olarak verdiğiniz teklife ve reklam kalitesine göre belirlenir.

Evet reklamlarım kötü sıralama nedeniyle az gösterim alıyormuş. Peki ne yapmam gerek;

  • TBM teklifini arttırın: Reklam sıralamasını ve gösterim payını arttırmak için en hızlı yol TBM teklifini arttırmaktır. Basitçe tık başına teklifleri arttırarak Google’a daha fazla ödeme için razı olduğunuzu söyleyecek ve reklam sıralamanızı hızla yükseltebileceksiniz. Anahtar kelimeleriniz kalite puanı yüksek fakat buna rağmen biraz düşük bir konum ve gösterim payına sahipse teklifleri biraz yükselterek kampanya performansını üst düzeye taşımayı deneyebilirsiniz.
  • Kalite puanını iyileştirin: Bu yol reklam sıralamasını ve gösterim payını arttırmanın daha uygun maliyetli bir şekli diyebiliriz. Anahtar kelimenizin kalite puanını arttırabilirseniz daha fazla para harcamadan daha yüksek bir reklam sıralaması elde edebilirsiniz.
  • Reklam gruplarınızı alakalı anahtar kelimelerden oluşan küçük gruplara bölün, alakalı reklam metinleri yazarak uygun açılış sayfalarına yönlendirin.
  • İlgili tüm reklam uzantılarını kullandığınızdan emin olun. Reklam uzantıları daha yüksek bir tıklama oranları için katkıda bulunur ve bu da kalite puanının artmasını sağlar.

Tüm bunları yaptık ama yine Arama ağı kaybedilen GP (sıralama) oranımız düşmediyse kontrol etmemiz gereken bir metrik daha var. Sıralamada Rekabet Edilen Firmalar.

Sıralamada Rekabet Edilen Firmalar

Birinci grafikte yüksek gösterim payı aldığımız tarih aralığına baktığımız zaman görüldüğü üzere rekabete girmeyen 4 adet marka var ve beraberinde gösterim gösterim payımızın düştüğü tarih aralığında da yoğun bir rekabet içerisindeyiz. Dolayısıyla gün sonunda her firma gösterim almak için yarıştığını düşünürsek gösterim payında yaşadığımız düşüklük olağan olarak nitelendirebiliriz.

Rapor

Tüm bu raporu içeren DataStudio raporunu bu link üzerinden kopyalayabilirsiniz

Yazar hakkında

Yorum Ekle

Kategoriler

Son Yazılar

360° Dijital Pazarlama

Reklam stratejileri markaların ihtiyaçlarını ve pazar koşullarını karşılamak için tamamen analitik yöntemler, rakip analizleri, testler ve optimizasyon süreçleri ile tasarlanır.

Dijital dönüşümü çok yakından takip ediyor, Dijital dünyada var olmak isteyen markalara destek veriyorum.