GTM ile GoogleBot Ziyaretlerini Google Analytic’te Nasıl İzleriz?

G

Googlebot’u web sitemizde izleyerek Google’ın en çok ziyaret ettiği sayfaları, takip sıklığı ve sayfa yanıt kodu gibi çeşitli bilgilere erişebiliyoruz. Bu bilgiler neticesinde Google tarafında en çok taranan sayfalara için nasıl bir site mimarisi oluşturmamız gerektiği yada site içi linkleme yapısını nasıl kurgulamamız gerektiği gibi sorulara yanıt bulmamızı sağlayacak.

Aslına bakarsanız bu bilgileri sitemizi barındırdığımız sunucu tarafında Log dosyası içerisinde bulabiliriz. Log dosyası sitemiz için alınan tüm isteklerin satır satır kayıt altına alındığı bir dosya türüdür. Fakat log dosyası üzerinden GoogleBot ziyaretlerini izlemek hem uzun bir süreçtir hemde pek sürdürülebilir olduğu söylenemez, biz daha işlevsel olması adına tüm bot ziyaretlerini Tag Manager ile tespit ederek Google Analytics hesabımıza göndereceğiz. Gelin bunu nasıl yapacağımızı birlikte inceleyelim.

GTM Bot ziyareti için JS Değişkeni

Oluşturacağımız javascript değişkeni sitemize gelen ziyaretin googlebot tarafında olup olmadığını filtreleyerek bot tarafından olması durumunda bize True değeri döndürecek

function LocalizaAgente(){
var agente = navigator.userAgent;
agente = agente.toUpperCase();
if (agente.indexOf('GOOGLEBOT')!=-1) return true;
}

Değişken oluşturmak için izleyeceğimiz yol > Değişkenler > Yeni > Özel Javascript

Kullandığımız tarayıcıdan userAgent değiştirerek test edelim bakalım true değeri döndürecek mi bizim için. İlk olarak GTM hesabımızı ön izleme moduna alalım ardından görseldeki adımları takip edelim ve sayfayı yenileyelim.

true değeri aldığımıza göre scriptimiz çalışıyor.

GoogleBot Ziyaret Bilgilerini Analytics Hesabına Gönderme

Eğer göndereceğimiz etkinliğe userAgent değerinide dahil etmek istiyorsak onun içinde yeni bir özel javascript değişkeni oluşturalım.

function bot () {
 var userAgentName = window.navigator.userAgent ;
  
 return userAgentName;
 }

Şimdi alığımız değerleri Analytics’e etkinlik olarak gönderelim. Yeni bir Analytics etiketi oluşturalım etiket ve tetikleyici yapılandırmasını aşağıdaki gibi oluşturalım.

Önizleme moduna alıp Analytics hesabımızda test edebiliriz.

Not: Eğer hiçbir veri alamazsanız görünüm ayarlarından bot filtremeyi kaldırmayı unutmayınız.

Dilerseniz Değişkene atadığımız verileri Google Analyitcs hesabınıza özel boyut olarak atayabilirsiniz ve daha spesifik raporlar elde edebilirsiniz.

Yazar hakkında

2 Yorum

Kategoriler

Son Yazılar

360° Dijital Pazarlama

Reklam stratejileri markaların ihtiyaçlarını ve pazar koşullarını karşılamak için tamamen analitik yöntemler, rakip analizleri, testler ve optimizasyon süreçleri ile tasarlanır.

Dijital dönüşümü çok yakından takip ediyor, Dijital dünyada var olmak isteyen markalara destek veriyorum.