Programatik reklamcılık nedir? DSP, SSP, Ad Exchange Kavramları nelerdir?

P

Nedir Bu Programatik 101?

Programatik pazarlama olarak da adlandırılan programatik reklamcılık, online reklamcılık için otomatikleştirilmiş bir stratejidir. Programatik reklamcılık ile reklam verenler, reklamların oluşturulmasını ve reklam alanı satın alınmasını otomatikleştirmek için yapay zeka, makine öğrenimi ve gerçek zamanlı teklif (RTB) kullanabilir.

Bugün, programatik görüntüleme sayesinde, artık bize online olarak sunulan kişiselleştirilmiş dijital reklamcılığa alıştık.

Programatik Satın Alma Terimleri

Programatik satın alma süreçlerine geçmeden önce programatik reklamcılıkla ilgili farklı terimler ve farklı programatik satın alma türlerinin nasıl çalıştığını ve ne anlama geldiğini öğrenelim.

DSP (Demant Side Platform) Nedir?

DSP’ler, reklam verenlerin (Nike’ı düşünün) yayıncı sitelerine teklif vermelerine ve reklam vermelerine olanak sağlayan araçtır. Markaların doğrudan her siteye gitmesine gerek kalmaz. Reklam veren bir DSP aracılığıyla bir bütçe belirleyebilir, hedeflemeyi ayarlayabilir ve bir gösterim elde edebilirler. DSP’ler reklam sunar, gerçek zamanlı teklif vermeyi yönetir ve izleme ile optimizasyonlar sağlar. Ayrıca DSP’ler, Premium/Planlı reklam satın alımlarını ve yeniden hedefleme kampanyalarını yönetir.

Sonuç: DSP’ler markalara reklam envanteri satar.

Bazı DSP’ler:

  • AdForm
  • MediaMath
  • DoubleClick (Google satın aldı DV360 olarak hizmet veriyor)
  • TheAdx

SSP (Supply Side Platform) Nedir?

Bir SSP, yayıncılar için reklam gösterim alanlarının satışını otomatikleştirir. Bu yayıncıların sayfalarını gelir getiren reklamlarla kolayca doldurmalarını sağlar. Yayıncılar, SSP’ler ile reklam envanterini yönetebilir, reklamlarla doldurabilir ve web sitelerinden para kazanabilir. DSP gibi, SSP de Ad Exchange’e bağlanır ve onu mevcut reklam envanterinin özellikleri hakkında bilgilendirir.

Sonuç: SSP’ler, reklam alanlarını stratejik olarak daha iyi satmak için yayıncılarla birlikte çalışır.

Bazı SSP’ler:

  • Google’ın DoubleClick for Publishers
  • AppNexus SSP
  • Rubicorn
  • OpenX
  • Admatic (yerli SSP)

DMP (Data Management Platform) Nedir?

Data Management Platform (DMP), gelen çerez verilerini depolamak, sıralamak ve hedefi iyi belirlenmiş reklam kampanyaları yürütmek hedefi ile kitle segmentleri oluşturmak için kullanılan bir yazılımdır. DMP’ler ayrıca programatik reklamcılık ekosisteminin diğer bölümleriyle entegre edilerek özelleştirilmiş kitleler oluşturmaya olanak tanır. DMP, verileri reklam hedeflemede kullanmaları için kitle verilerini DSP’lere iletir. Başka bir deyişle, DMP’ler DSP’leri işlenmiş bilgilerle besler. Piyasada bulunan çözümlerin çoğu, DSP’ler ve DMP’lerdir.

Sonuç: Bir DMP, pazarlama operasyonlarını optimize etmek için verileri toplar ve yorumlar.

Bazı DMP’ler:

  • Oracle Bluekai
  • Adobe
  • Krux
  • Lotame

Ad Exchange Nedir?

Ad Exchange, dijital reklam envanteri ticareti sürecini kolaylaştıran açık bir pazar yeridir.  Basitçe ifade etmek gerekirse, reklam borsası DSP’lerin ve SSP’lerin buluştuğu yerdir. Ekosistemin ortasında yer alır ve tüm işlemi mümkün kılar.  Ad Exchange’ler, reklam verenlerin DSP’lerinden gelen teklifleri değerlendirir, tekliflere ve uygunluğa göre bir kazanan belirler.

Sonuç: Reklam borsaları, reklam gösterimleri satın almak ve satmak için kullanılan pazarlardır.

Bazı Reklam Borsaları:

  • Google’ın DoubleClick Ad Exchange
  • One by AOL
  • OpenX Ad Exchange
  • Rubicon Project

RTB (Real Time Bidding) Nedir?

Gerçek zamanlı teklif verme (RTB), programatik reklamcılığın en popüler biçimidir. Ancak tüm programatikler RTB değildir.

Real-Time Bidding, gerçek zamanlı olarak gerçekleşen çevrimiçi açık artırmalar aracılığıyla reklam gösterimlerini satın almanın ve satmanın bir yoludur. Programatik reklamlarda, tüm işlem bir web sayfası yüklenirken milisaniyeler içinde gerçekleşir.

Programatik satın alma süreçleri nelerdir?

Programatik reklamcılık, size en uygun reklam yerleşimlerini satın almak için makine zekasını kullanır. Reklam yeri, ad exchange adı verilen platformlarda satılır.

Hedeflemek istediğiniz kitle türünü girmek için bir DSP platformu kullanmanız gerekir. Aynı şekilde reklam yayıncıları, reklam yerleşimlerini reklam borsalarına aktarmak için bir SSP platformu kullanır. Bir ziyaretçi web sitesine girdiğinde, reklam borsaları (Ad Exchange) kullanıcı hakkında bilgi alır. Hedef kitleniz ile eşleşirse, diğer reklam verenlerle otomatik olarak bir açık artırmaya girersiniz.

En yüksek teklifi veren reklam veren, reklamının web sayfasında gösterilmesini sağlar. Tüm bunlar milisaniyeler içinde otomatik olarak gerçekleşir. Her reklam alanı teklif verme yoluyla gerçek zamanlı olarak satılır. Buna RTB (gerçek zamanlı teklif verme) de denir. Dsp’ler aracılığıyla RTB satın alma yapılabilirken beraberinde Premium/Plsnlı satın almada yapılabilir.

Aşağıdaki görselde Programatik satın alma sürecini daha iyi anlamış olacağız.

Programatik reklamcılık ile Google Ads arasındaki farklar nelerdir?

Reklamcılık dünyasında, programatik reklamcılık ile Google Ads arasındaki fark konusunda çok fazla kafa karışıklığı var. Aslında sorunun içerisinde şöyle bir yanlışlık var Google Ads’de programatik dünyanın bir parçası çünkü oda reklamcılık anlamında bir takım hedeflemeler, datalar ile ulaşılabilen kullanıcıyı temsil ediyor. Programatik çatısı altında birçok ürüne yer var ve bunlardan biriside Google Ads.

Yani Programatiğin yerini Google Ads yada Google Ads’in yerini Programatik alması gibi bir durum söz konusu değildir. Google Ads programatik dünyasında yaygın kullanılan bir araçtır.

Bu kafa karışıklığının üstesinden geldiysek soruyu doğru şekilde değiştirelim.

DSP’ler ile Google Ads arasındaki farklar nelerdir?

Google Ads’de 2 reklam ağı vardır – Arama ve Görüntülü Reklam ağları. Google Arama Ağı, Google’ın arama motoruna reklam yerleştirmeyi ve aranan belirli anahtar kelimeler ile hedef kitleye ulaşmayı sağlar. Görüntülü Reklam Ağı ise okuma ve görsel algıyı tetiklemeyi hedefler. Ayrıca görsel algının önemi nedeniyle basit metin reklamlar yerine görsel ve zengin medya reklamları tercih edilir.

Bu şekilde, Görüntülü Reklam Ağı , iki milyondan fazla web sitesine ulaşan ve reklamlarınızı tüm dünyadaki hedeflenebilir kitlelerin önüne sunan köklü bir sistemdir.

Öte yandan, DSP ise yukarıda tanımda bahsettiğimiz üzere; DSP (Demant Side Platform) Nedir?

Genel olarak, 2 teknoloji arasında aşağıdaki farklılıklar vardır:

  1. GDN, envanter olarak Google AdSense’e kayıtlı milyonlarca siteye sahip kendi reklam ağını kullanır. DSP’ler, GDN’nin reklam envanterinin yanı sıra Rubicon Project, AdScale ve daha fazlası gibi diğer reklam borsalarına erişmenizi sağlayabilir. Bu, Web’in % 95’inden fazlasını oluşturur.
  2. GDN, temel hedefleme seçeneklerini destekler. DSP’ler, GND’nin destekleyemediği çok sayıda ayrıntılı hedefleme seçeneğine sahiptir. Örneğin, “Geçen hafta et satın alan yada X Uygulamasını iPhone telefonuna yüklemiş olan Vodafone kullanıcılarını” hedefleyebilirsiniz. Bu düzeyde hedefleme, Google Görüntülü Reklam Ağı kullanılarak mümkün değildir. DSP’ler bu verileri Oracle gibi büyük veri sağlayıcılarından tedarik ederler.
  3. GDN ile teklif ayarlamasının 2-3 saatlik bir gecikmesi vardır. Programatik ise gerçek zamanlıdır (RTB).
  4. GDN, tüm reklam biçimlerini desteklemez (özelleştirme mümkün değildir). DSP’ler ile reklamları kullanıcılar bazında özelleştirmemize olanak sağlar. Pop-up yada .js ağırlıklı reklam kreatifleri kullanabiliriz.
  5. GDN, TBM, EBM ve BGBM teklif türlerine izin verir. Programatik, çoğunlukla BGBM teklifine izin verir.
  6. GDN tarafında, beklenen minimum harcama yoktur. Düşük bütçelerle başlayabilir ve ardından gereksinimlerinize göre bütçeyi arttırabilirsiniz. Bununla birlikte, çoğu DSP’nin sürdürülebilmesi için ayda 5.000- 10000 lira arasında minimum reklam harcaması gerekir.

DSP’ler ile GDN arasında birçok fark vardır. Programatik, hedefleme gibi birçok alanda açıkça bir avantaja sahip olsa da, kendinize bu ekstra özelliklere gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını sormanız gerekir.

Birçok reklam veren, reklam portföylerindeki farklı türdeki reklamları yönetmek için hem GDN hem de DSP kombinasyonlarını kullanır.

Pekiştirmek adına Başarılı Programatik Örnekleri

Yazar hakkında

Yorum Ekle

Kategoriler

Son Yazılar

360° Dijital Pazarlama

Reklam stratejileri markaların ihtiyaçlarını ve pazar koşullarını karşılamak için tamamen analitik yöntemler, rakip analizleri, testler ve optimizasyon süreçleri ile tasarlanır.

Dijital dönüşümü çok yakından takip ediyor, Dijital dünyada var olmak isteyen markalara destek veriyorum.