Dijital Pazarlamacılar için En İyi Programlama Dilleri

D

Veriye dayalı pazarlama dünyasında, giderek daha fazla kodlamaya gereksinim duymaya başlıyoruz. İzleme kodunuza fazladan bir parametre eklemeniz veya Google Analytics’ten ham veri çekmeniz gerekebilir . Basit bir tahmin oluşturmak veya Search kampanyalarınızda birkaç otomatik görev eklemek isteyebilirsiniz.

Veya yazılımcınız ile ortak bir dil konuşmak isteyebilirsiniz, böylece onları daha iyi bilgilendirebilir ve “Bu iki hafta sürecek” diyebileceklerini anlayabilirsiniz.

Ne olursa olsun, bir veya iki yazılım dilini başlangıç ​​seviyesinde dahi bilmek, bir dijital pazarlama uzmanın günlük işi için büyük bir yardımcı olacaktır ve sonuç olarak, rakiplerinize göre büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Pazarlamacılar hangi programlama dilini öğrenmeli?

Yeni başlayanlar için öğrenmeye değer 3 programlama dili vardır:

  1. SQL*
  2. JavaScript
  3. Python

*Teknik olarak SQL, bir programlama dili değil, bir “sorgu dilidir”, ancak olgun bir programlama dilinin işlevselliğine sahiptir .

Tabii ki, üçünü de aynı anda öğrenmek zorunda değilsiniz. Birini öğrenmek bile daha önce çözmeyi hayal bile edemediğiniz birçok sorunu çözecektir. Ayrıca, ilk programlama dilinizi öğrendikten sonra, gerisini öğrenmek genellikle çok daha kolaydır; temeldeki bilgisayar mantığını zaten anlayacaksınız.

Ama hangi dil neye yarar? Kim hangisini seçmeli? Birkaç şeye bağlıdır:

  • üzerinde çalıştığınız görevler;
  • çalıştığınız araçlar; ve
  • verilen dil ile hedefiniz.

Bu makalede, tüm bu soruları yanıtlayacağım ve dijital analitik uzmanları için en popüler dört dile genel bir bakış sunacağız.

SQL

Pazarlama hedefleri: Şirketinizin veri tabanından derinlemesine kullanıcı verilerine erişim; Google Analytics verileri vb. üzerinde gelişmiş sorgular çalıştırma.

Zorluk : 5/10

Buradan Başlayabilirsiniz : Uçtan Uça SQL Eğitimi

SQL nispeten basit bir dildir. “Yapılandırılmış Sorgu Dili” anlamına gelir. SQL, gerçekten büyük tablolarda (10 milyondan fazla satır içeren tablolarda bile) sorgu çalıştırmak için harikadır. Bazen saniyeler içinde çok büyük bir işi halledebilirken, Excel genellikle sadece birkaç yüz bin satırla devriliyor.

Milyon satırlık veri kümelerini verimli bir şekilde kullanmak, SQL’in en büyük güçlerinden biridir ve birçok şirketin önemli miktarda verilerini bu biçimde depolamasının ana nedeni budur. Aradaki fark, SQL’in kullanıcı dostu bir tıkla ve tıkla arayüzüne sahip olmamasıdır; kod tabanlı sorgular yazarak verilerimize erişmemiz gerekiyor.

Excel’deki (üstte) ve SQL’deki (altta) SUM() işlevi arasındaki fark şudur:

excel toplamı işlevi
sql toplamı işlevi

SQL bir Google ürünü olan BigQuery ile Google Analytics verilerini yönetmemize olanak tanır. Örneğin;

Standart Google Analytics kullanıcı arayüzü, açılış sayfasına ve kaynağa göre oturum sayısına bakarak birincil ve ikincil boyutları kullanmanıza olanak tanır.

Ancak, SQL biliyorsanız üçüncü ve dördüncü bir boyut ekleyerek (örneğin konum ve cihaz türü) Google Analytics verilerinizi daha da bölümlere ayırabilirsiniz. Ayrıca, gelişmiş filtreler ekleyebilir (yalnızca en etkin %20’lik kullanıcıları saymak gibi) ve gelişmiş hesaplamalar (ortalama yerine ortanca değeri kullanmak gibi) ve daha pek çok şey yapabilirsiniz.

JavaScript

Kullanım amaçları : Site üzerinde kişiselleştirme çözümleri uygulama, kullanıcı aksiyonlarını inceleme ve izleme kısacası her türlü web geliştirme çözümleri

Zorluk : 8/10

Buradan Başlayabilirsiniz : Komple Sıfırdan Adım Adım Javascript Öğrenin

JavaScript, web geliştirmede (HTML ve CSS’nin yanı sıra) en sık kullanılan programlama dillerinden biridir. Bir şey açılırsa, canlanırsa, otomatik kayarsa, parıldarsa veya değişirse, muhtemelen JavaScript’te yazılmıştır.

Neredeyse tüm izleme kodlarının JavaScript ile yazılmıştır. İşte daha önce kesinlikle görmüş olduğunuz bir tane:

Google Etiket Yöneticisi’ni yüklemek için kullanılan bu kod parçacığı JavaScript ile yazılmıştır. Google Analytics, Hotjar, Crazy Egg, Facebook, Reddit, Google Ads, DoubleClick ve diğer birçok araç için kod parçacıkları da öyle. Bu izleme kodlarını web sitenize eklemek için JavaScript hakkında çok fazla bilgi sahibi olmanıza gerek yoktur; çoğu araç, süreci bir kopyala ve yapıştır eylemiyle basitleştirmiştir.

Ancak, kaydırma derinliği veya etki alanları arası izleme gibi gelişmiş izlemeyi ayarlamak için temel bir JavaScript bilgisi, doğru uygulamayı sağlayabilir. JavaScript’in daha gelişmiş uygulamalarıyla, Google Ads’de komut dosyaları oluşturulabilir , farklı web siteleri arasında UTM parametreleri iletebilir ve sayısız başka fırsattan yararlanabilirsiniz.

JavaScript kesinlikle SQL’den daha zordur. Sağlam bir temel oluşturmak için birkaç hafta boyunca 1-2 saatlik günlük öğrenme gerekebilir. Bu komut dosyalarınızı anlamak ve değiştirmek, otomasyonu basitleştirmek ve en önemlisi geliştiricilerle iletişimi geliştirmek için fazlasıyla yeterli.

Python

Kullanım alanları : Veri kümeleri üzerinde gelişmiş analitik yöntemler çalıştırmak; gelecek planlamasına rehberlik etmek için tahminler yapmak

Zorluk : 7/10

Şununla başlayın : Python | Sıfırdan İleri Seviye Programlama

Python, veri bilimcilerin favori dilidir. Birçok yönden JavaScript’e benzer. (İki dil yaklaşık olarak aynı karmaşıklığa sahiptir.) Sözdizimi bile benzer görünüyor. Örneğin, JavaScript’teki (solda) “if” işlevini Python’daki (sağda) ile karşılaştırın:

piton vs javascript sözdizimi karşılaştırması

Ancak büyük fark, Python’un öncelikle “front-end” görevler (ör. web sitesi geliştirme) için değil, “back-end” ve analitik görevler için olmasıdır.

Bir analitik uzmanının bakış açısından, Python’un en büyük avantajı, özellikle veri bilimi görevleri için yazılmış birçok analitik uzantısıdır. Tahmine dayalı analitik veya bir makine öğrenimi projesi yürütmek istiyorsanız, muhtemelen Python’da çalışacaksınız.

Ayrıca, birçok popüler dijital analiz ve pazarlama aracı, API’lere erişim sunar.

Python’un dijital pazarlama alanında size çözüm sağlayabilecek bazı örnekleri;

  • Birçok startup, kullanıcıların yakın gelecekte aboneliklerini iptal edip etmeyeceklerini tahmin etmek için Python’u kullan kullanıyor.
  • Bazı yapay zeka API lerine erişim sağlayarak kendi ihtiyaçlarınıza göre çözümler üretebilirsiniz. Örn: Open-AI ürünü olan GDP-3’ün Api’sine erişerek Türkçe girdi ve sonuçlar elde edebilmek için GoogleTranslate Api’sini bağladım

Bir programlama dilini öğrenmenin en iyi yolu nedir?

Bu dilleri öğrenmek için online, offline birçok ücretsiz ve ücretli kaynak var. (Her dil için bölümün en üstüne bir kaynak ekledim.) İster kitap, ister atölye, ister etkileşimli kurslar tercih edin, herhangi biri size teorik temeller konusunda etkili bir şekilde rehberlik edecektir.

Ancak öğrenme sürecinin en önemli kısmı uygulamadır. Çözebileceğiniz gerçek dünya sorunlarını göstermek ve motivasyonunuzu artırmak için yeni edindiğiniz kodlama becerilerinizi uygulamak için küçük bir proje bulun. Pratik yapmak da bilginizi derinleştirecektir.

Kaynak: https://cxl.com/blog/programming-languages-marketers/

Yazar hakkında

Yorum Ekle

Kategoriler

Son Yazılar

360° Dijital Pazarlama

Reklam stratejileri markaların ihtiyaçlarını ve pazar koşullarını karşılamak için tamamen analitik yöntemler, rakip analizleri, testler ve optimizasyon süreçleri ile tasarlanır.

Dijital dönüşümü çok yakından takip ediyor, Dijital dünyada var olmak isteyen markalara destek veriyorum.