Facebook Marketing API ile Binlerce Hedef Kitleye Erişin

F

Facebook’un verilerine göre, 9 milyondan fazla aktif reklamveren platformu ürün ve hizmetlerini tanıtmak için kullanıyor. Ancak ilginç bir şekilde, çoğu zaman hedef kitleleri belirlemek için aynı 25-30 ilgi alanı dışına çıkılmıyor.

Neyse ki, Facebook Marketing API’sini kullanarak hedef kitle seçeneklerinizi arttırabilirsiniz. Neredeyse kimse tarafından hedeflenmeyen belirli ilgi alanlarını listeleyerek daha rekabetin daha az olduğu hedef kitlelere ulaşabileceksiniz.

Facebook Marketing API Nedir?

Facebook Pazarlama API’si (Application Programming Interface), reklamverenlerin Facebook reklam platformundaki verilere erişmelerine ve bu verileri yönetmelerine olanak tanıyan bir yazılım arabirimidir. Reklamverenler, Facebook Marketing API’si aracılığıyla reklam kampanyalarını yönetebilir, reklam verilerini analiz edebilir ve reklam verilerini diğer pazarlama araçlarına aktarabilirler.

Bu API, reklamverenlerin hedef kitlelerini daha etkili bir şekilde belirlemelerine ve daha spesifik hedeflemeler yapmalarına olanak tanır. API, reklamverenlerin Facebook reklam platformundaki verileri kullanarak reklam kampanyalarını daha da özelleştirmelerine yardımcı olur.

Ama Facebook’un Marketing API’sini kullanmak oldukça uzmanlık gerektiren bir araçtır. Bu yazıda Marketing API üzerinden hedef kitle çağırma işlevini adım adım göstereceğim. 

1- Uygulama Oluşturma

 Facebook developers adresinden bir uygulama oluşturmamız gerekiyor. Sırayla aşağıdaki adımları takip edelim.

Facebook devetopers hesabındayken Create App butonuna tıklayarak ilerleyelim ve işletme seçeneğini seçelim.

Uygulamamıza isim verelim ve ilişkilendirmek istediğimiz işletme hesabımızı seçelim. Ardından Create App seçeneğine tıklayarak uygulamamızı oluşturalım.

2- AccessToken Oluşturma

Bu sayfaya üzerinden , az önce oluşturduğunuz Uygulamayı seçelim ve ardından bir AccessToken oluşturalım.

Hedefleme için API Çağrısı

İlgi alanı hedefleme

İlgi alanı yöntemi ile bir anahtar kelime girmeniz gerekir ve API sizin için ilgili ilgi alanlarının bir listesini oluşturur.

API çağrısını yapacağımız URL şu şekildedir;

search?type=adinterest&q={Arama_Teriminiz}&limit= 10000&locale=tr_TR&access_token={AccessToken}

Arama terimi ve AccessToken bilgilerini kendi bilgileriniz ile değiştirin ve çalıştırın.

ve API bizim için birçok sonuç döndürecektir.

İlgi alanı önerisi

Diğer bir yöntem ise ilgi alanı önerisi. Bu yöntem öncekine benzer, ancak her girdi anahtar kelimesi için çalışmayabilir. Ad Interestsuggestion yöntemini ekstra bir mil olarak düşünebilirsiniz, daha önce bahsettiğimiz yöntemle aynı ilgili ilgi alanları listesini önerebilir, ancak daha önce hiç düşünmediğiniz yeni gizli seçenekler de açabilir. Bu yöntemi denemenizi öneririm.

API çağrısını yapacağımız URL şu şekildedir;

search?type=adinterestsuggestion&interest_list= ['{Arama_Teriminiz}']&limit=10000&access_token={AccessToken}

Artık kullanabileceğiniz pek çok özel ilgi alanınız var. Bunların alakalı olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Bazen, Facebook hiç ilişkilendirilemeyen tuhaf ilgi alanlarını listeleyebilir. Arap yarımadası gibi.

Ek Parametreler

Facebook Graph API, farklı veri türlerine ve sorgulara yönelik çeşitli parametreler sunar. Aşağıda, sık kullanılan bazı parametrelerin bir listesi verilmiştir:

  • “q”: Aranacak anahtar kelime veya terim
  • “limit”: Döndürülecek sonuçların sayısı
  • “fields”: Döndürülecek veri alanlarının listesi
  • “after”: Sonraki sayfayı belirlemek için kullanılan bir imleç
  • “before”: Önceki sayfayı belirlemek için kullanılan bir imleç
  • “location”: Aranacak konum
  • “distance”: Konuma göre arama yapılacak maksimum mesafe
  • “center”: Konumun merkez koordinatları
  • “interests”: İlgilendiğiniz ilgi alanları
  • “age_min”: Hedef kitlenizin en az yaş sınırı
  • “age_max”: Hedef kitlenizin en fazla yaş sınırı
  • “genders”: Hedef kitlenizin cinsiyeti
  • “locales”: Hedef kitlenizin dil ayarları

Bu parametreler, Facebook Graph API’deki sorgularınızı daha spesifik hale getirmenize ve istediğiniz sonuçları elde etmenize yardımcı olabilir.

Örnek bir sorgu ile daha iyi anlayalım; 5-30 yaş arası spor ile ilgilenen amerikadaki kadınların ilgi alanlarını alabileceğim bir sorgu oluşturalım.

İlgili API çağırımız aşağıdaki gibi olacaktır.

https://graph.facebook.com/v16.0/search?type= adinterest&q=sports&interest_list['Fitness'] &limit=10000&locale=en_US&access_token={AccessToken}

Sheets Dosyası

Elde edilen API sonuçları okunması zor olabilir. Bu nedenle, daha kullanışlı ve düzenli bir görünüm için bir Google Sheets dosyası oluşturdum. İlgili alanları doldurarak basit bir şekilde kullanabilirsiniz.

Dosya erişimi için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazar hakkında

Yorum Ekle

Kategoriler

Son Yazılar

360° Dijital Pazarlama

Reklam stratejileri markaların ihtiyaçlarını ve pazar koşullarını karşılamak için tamamen analitik yöntemler, rakip analizleri, testler ve optimizasyon süreçleri ile tasarlanır.

Dijital dönüşümü çok yakından takip ediyor, Dijital dünyada var olmak isteyen markalara destek veriyorum.